معرفی و مفهوم فرهنگ سازمانی – مشاوره و انجام کلیه پروژه های نرم افزاری- مشاوره انجام پایان نامه مدیریت و علوم انسانی – آموزشیار ، شماره تماس : 44972580
مفهوم فرهنگ سازمانی
ابتدا با بیان مفهوم و مدل های فرهنگ سازمانی شروع میکنیم .فرهنگ الگویی از مفروضات مشترک است که گروه فرا میگیرد،
بطوریکه مشکلات انطباقپذیری خارجی و هماهنگی داخلی گروه را حل میکند
و به سبب عملکرد و تأثیر مثبتش معتبر دانسته می شود
و از این جهت به مثابه مفهوم و روش صحیح ادراک، تفکر و احساس در خصوص آن مشکلات گروه، به اعضای جدید آموزش و یاد داده می شود .
جوامع به عنوان مجموعه های انسانی دارای فرهنگ هایی می باشند
که راهنمای عمل گروهی آن ها می باشد یکی از این مجموعه های انسانی ، سازمان می باشد که به طور خلاصه این چنین تعریف می شود:
« محل اجتماعی مردمی که با هم طبق یک سازماندهی هماهنگ و مصوب کار می کنند تا هدفهای سازمانی را تحقق بخشند».
فرهنگ سازمانی
سازمان ها ترتیبات اجتماعی برای کنترل عملیات رسیدن به هدف های جمعی و محل خلق مدیریت های آگاهانه و ترتیبات لازم برای تحقق بخشیدن هدف ها به وسیله ابزار های جمعی می باشند.
لذا می توان فرهنگ را به این گونه تعریف کرد، «مجموعهای از ارزشهای کلیدی، یاورهای راهنما و تفاوتهایی میداند که در اعضای یک سازمان مشترک است»
فرهنگ سازمانی به منزله ی یک مفهوم، سابقه مشخص و طولانی دارد،
افراد عادی این مفهوم را به مثابه کلمه ای برای نشان دادن فرهیختگی مورد استفاده قرار داده اند .
مانند وقتی که می گوییم شخصی خیلی با فرهنگ است.
این کلمه از سوی مردم شناسان برای اشاره به آداب و رسوم اجتماعات گوناگون به کار گرفته شده است بیشتر مردم از چیستی فرهنگ سازمانی درکی ضمنی دارند.
اما درتعریف انتزاعی آن با مشکل مواجه هستند . در مورد این که فرهنگ چیست نظرات کاملاً متفاوتی وجود دارد صاحبنظران گوناگون تعاریف متفاوتی از فرهنگ را بیان می کنند.
پروژه و پژوهشهای فرهنگ سازمانی
برای نمونه پژوهشهای فرهنگ سازمانی ، ساترلند و وودوارد اشاره میکنند که «فرهنگ شامل هر آن چیزی است که بتوان از منبعی به منبع دیگر منتقل شود یعنی همان میراث اجتماعی و کلیت جامعی که شامل دانش، دین، هنر، اخلاقیات، قانون، فنون ابزارسازی و کاربرد آنها و روش فرا رساندن آنها بیان میشود» .
همچنین ویلی در این باره میگوید:«فرهنگ، سیستمی است از الگوهای عادتی-پاسخگویی که با یکدیگر همبسته و همپشت هستند»
در پژوهشی ادوارد تایلر مردم شناس انگلیسی، فرهنگ و تمدن را به یک معنا و مفهوم به کار برده است
و فرهنگ را مجموعه ای از معرفت، عقاید، اخلاقیات، قوانین، آداب و رسوم و همه، قابلیت های و عاداتی دانسته که انسان به عنوان عضوی از جامعه می پذیرد .
در مطالعاتی که هافستد و اسکین صورت گرفته است، فرهنگ را مجموعهای متمایز، شامل سطوح مختلفی مانند ارزشهای اصلی، هنجارها، باورها، آرمانها، رفتارها و موارد دستساز بشر میداند
تحقیق مرتبط با فرهنگ
همچنین محققی در این زمینه در تعریف فرهنگ تحقیقی انجام داده که نتیجه آن این مفهوم است:
«فرهنگ سازمانی الگویی از مفروضات مشترک است که گروه فرا میگیرد به طوری که مشکلات انطباق پذیری خارجی و هماهنگی داخلی آن را حل میکند
و به سبب عملکرد و تاثیر خویش معتبر دانسته میشود و از این جهت به مثابه روش صحیح ادراک در خصوص آن مشکلات به اعضای جدید گروه یا سازمان آموزش یاد داده میشود».
انجام پروژه تصمیم گیری چندمعیاره
مدل های فرهنگ سازمانی
کارکنان درون شیوههای نظارت از طریق فرهنگ وفق داده شدهاند.
از این رو، فرهنگ سازمانی به تدوین قوانین حفظ حفظ حریم شخصی بین کارفرمایان و کارکنان در محل کار مرتبط شده .
در حیطه فرهنگ سازمانی مدلها و چارچوبهای مختلفی وجود دارد
و بر اساس آن نظریهها و مدلهای گوناگونی برای تعیین و تبیین مولفههای فرهنگی یک سازمان به کار رفته است.
در پژوهشی دسته بندی زیر را انجام دادند:
مدل فرهنگ سازمانی رابینز (مبنای مفروضات هفتگانه)، مدل هاروی-بروان (بر اساس دو معیار «میزان تعهد اعضا به ارزشها» و « تعداد اعضای متعهد به ارزشها»)، مدل استانلی دیویس (ریسک فرهنگی)، مدل مکانیکی- ارگانیکی (بر مبنای عوامل محیطی)، مدل چارلز هندی (4 نوع فرهنگ)، مدل فرهنگ سازمانی هرسی و بلانچارد (مبتنی بر دو عامل انسجام داخلی و انطباق پذیری)، مدل ریچارد دفت (بر مبنای دو عامل میزان اعطافپذیری و ثبات محیط)، مدل هال (بر مبنای تطابق بیرونی و میزان انسجام داخلی)، مدل کوئین (چارچوب ارزشهای رقابتی)، مدل هافستد (چهار بعد فرهنگی « فاصله قدرت، ابهام گریزی، فردگرایی در مقابل جمعگرایی و مردگرایی در مقابل زنگرایی»